

2017 Ocak ayında koçların mesleki yeterliliğini ölçmek adına sınav geliştirildi. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun hazırlamış olduğu bu sınav sayesinde, koçluk hizmeti vermek isteyen kişilerin, mesleki yeterliliğini ispatlaması gerekli.
Bilgi Akademi olarak MYK Koçluk Belgesi alım sürecinde neler yapmanız gerektiğini, sınav için gereken temel ve teknik bilgileri bizler aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Neden MYK Koçluk Belgesi almalıyım sorusunu soruyorsanız, yazımızın geri kalan kısmında yer alan bilgiler, sorunuza yanıt olacak niteliktedir.
MYK Koçluk Belgesi Nedir? (Mesleki Yeterlilik Belgesi)
Koçluk ilk olarak 29 Haziran 2013’te Türkiye’de meslek olarak tanındı. Bunun ardından gelişen süreçte 2015 yılında koçluk ile ilgili mesleki yeterlilik kriterleri belirlendi. 2017 yılına gelindiğinde ise ilk MYK sınavı düzenlendi.
MYK Koçluk Belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun hazırlamış olduğu bir sınav sonucu elde edilen belgedir. Bu belge, koçların mesleki alandaki yeterliliklerin ispatı niteliğindedir. Belge, başarılı bir koçluk hizmeti sunmak için gerekli olan bilginin, yetkinliklerin, becerilerin koçluk hizmeti sunacak kişide olup olmadığını belirler.
MYK Koçluk Belgesi Nasıl Alınır?
MYK Koçluk Belgesi’ni almak için, MYK’nın hazırlamış olduğu sınavı geçmek gerekir. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun resmi sitesinde, koçluk için hazırlanmış olan mesleki yeterlilik taslağı, sınava girecek kişilerde olması gereken özellikleri açıkça belirtmektedir. Buraya tıklayarak, taslağın PDF’nin bulunduğu, MYK sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
PDF’te yer alan koçluk yeterliliği, 5 ana görev altında tanımlanmıştır.
1 – ISG ve Çevre Güvenliğini Sağlamak
İlk görev tanımı olan güvenliği sağlamak, kendi içerisinde pek çok alt başlıktan oluşmakta. Güvenli çalışma ortamı ve bireysel güvenlik yöntemleri, ilk alt başlık. Diğer alt başlıklarda ise çevre koruma standart ve yöntemleri, risk değerlendirme çalışmaları, acil durum prosedürlerini uygulama gibi maddeler yer alıyor.
İlk görev ile koçluk mesleğini yapacak kişinin, iş ve çevre güvenliği konularına hakim olup olmadığı sorgulanmaktadır.


2- İş Organizasyonu Yapmak
İş organizasyonu yapma görevi, PDF’te yer alan en uzun görevdir. Bu görev kendi içinde aşağıdaki alt başlıklarda incelenmektedir:
- Verilen hizmetin tanıtılması,
- Koçluk hizmeti için gerekli tekliflerin hazırlanması,
- Koçluk hizmetinde sözleşme yapılması,
- İş programının yapılması,
- Çalışmak için kullanılan ortamın ve materyallerin düzenlenmesi,
- Hizmet süreçlerinin kaydının tutulması,
- Koçluk hizmeti alacak müşterilerin bilgi güvenliğinin sağlanması,
- Mali prosedürlerin uygun biçimde yürütülmesi,
Bu maddeler ile koçluk mesleğini icra edecek olan kişi, iş organizasyonu konusundaki yeterliliğini ispatlamalıdır.
3- Koçluk Sürecini Başlatmak
Üçüncü görev ise koçluk sürecini başlatmaktır. Koçluk sürecinin başlatılması, kendi içerisinde üç alt başlıktan oluşur. İlk alt başlık, koçluk ilişkisini kurmaktır. İkinci alt başlık, müşteriyi tanımaktır. Üçüncü alt başlık ise koçluk anlaşması yapmak olarak tanımlanmıştır.
4- Koçluk Sürecini Yürütmek
Dördüncü görev olan koçluk sürecini yürütmek, kendi içerisinde 5 alt başlıkta incelenir. Bu alt başlıklar ile müşterinin hedefinin belirlenmesi, müşteriye eylem planı yapılması, müşterinin eyleme geçmesi gibi temel konular ele alınır.
Bu konuların ardından, müşterinin ilerleme süreci izlenir. İlerleme süreci de izlendikten sonra, koçluk süreci sonlandırılır.
5- Koçluk Hizmetinde Kalite Sağlamak
Son görev olan beşinci görev, koçluk hizmetindeki kaliteyi sağlamak adına oluşturulmuştur. Burada koçluk yapan kişi verdiği hizmetleri izler ve özdeğerlendirme yapar. Bunun sonucunda kaliteli koçluk hizmeti sağlamak daha da kolaylaşır.
MYK Koçluk Belgesi’nin Avantajları Neler?
MYK Koçluk Belgesi’nin en büyük avantajlarının başında, Avrupa’da da geçerliliği olan mesleki yeterliliğin kazanılması yer alır. Avrupa’da bile geçerli olan mesleki yeterlilik sayesinde, MYK’nin sunmuş olduğu belgeyi alan kişi, mesleğini Türkiye ve Avrupa Birliği’ne üye olan diğer ülkelerde profesyonelce icra edebilir.
Sayfamızda yer alan iletişim kısmından bizlere ulaşarak, gerekli tüm detayları ve program sürecini öğrenebilirsiniz.