

Koçlukta kimya görüşmesi
Koçlukta kimya görüşmesi, koçluk görüşmelerinin önemli bir adımdır, koçluk bir dizi görüşmeler sonucunda değişim ve gelişim süreci olmakla birlikte, ilk görüşme kimya görüşmesidir. Kimya görüşmesinde, müşteri ile güven ve itimat oluşturulması amaçlanır. Kimya görüşmesi sırasında koçluk hakkında bilgi paylaşımı, müşteri hedeflerinin belirlenmesi ve sürecin nasıl işleyeceğine dair bilgi aktarımı yapılırken, görüşmeler müşteriyi tanımak üzerine yapılır.
Kimya görüşmesi sırasında koç, müşteriyi tanır, hedeflerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini öğrenir. Koç, müşterinin değerlerine ve güçlü yönlerine farkındalık yaratarak, müşteriye de bunu fark ettirir. Koçluk görüşmelerinde müşteriden koçuna karşı açık, dürüst olması beklenir. Koçlukta derin kazı adını da verdiğimiz çalışmalarda derinlerde yatan potansiyelini ortaya çıkararak, kendi potansiyelini fark etmesi ve en üst seviyede farkındalık yaratarak, unuttuğu potansiyelini tekrar hatırlatarak kullanmasını sağlamaktır.
Kimya görüşmesinde, koçluk görüşmelerinin işleyişi hakkında da bilgi verilir. Koç ile ne sıklıkta görüşecekleri ve görüşmeler sırasında müşterinin verdiği kararlar doğrultusunda eylem adımları atması ve benzeri görevleri yapması gerektiği konusunda da bilgi aktarılır. Koçlukta boşluk, en önemli konulardan biridir, bazen sorulan sorulara ya da sorulan sorular karşısında yaşanan farkındalık için müşteriye alan açmak, fark ettiği konuyu içselleştirmesi için zaman tanımak gerekebilir. Bu durumda, koç bu durumu fark ederek müşteriye zaman tanımalı ve farkındalığı içselleştirmesi için bir süre sessiz kalması, düşünmesi koçluk sürecinin ayrılmaz ve en önemli parçalarından biridir.
Son olarak, kimya görüşmesi kısa ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi için yapılır ve koçluk görüşmeleri sonucunda ulaşılması planlanan nihai hedefin konuşulduğu, kaç görüşmede nihai hedefe ulaşmayı planladığı, görüşme ücreti, zaman planlanması gibi konuları içinde barındırır. Kimya görüşmesinde, kısa ve uzun vadeli hedeflerin neler olduğu sürecin ana odak noktasıdır.
Kimya görüşmesi, koçluk sürecinin ilk adımdır, güven ve itimat oluşturulmasına yardımcı olur. İlk görüşmede belirlenen hedeflere sürecin sonunda ulaşılması hedeflenir.
Bu görüşmelerde yüzde elli sorumluluk koça, yüzde elli sorumluluk müşteriye aittir. Koç ve müşteri yüzde elli sorumluluk için kendi payına düşen sorumluluğun yüzde yüzünü almalıdır.


KOÇLUKTA KİMYA GÖRÜŞMESİ NEDEN ÖNEMLİDİR
Koçlukta kimya görüşmesi, koçluk sürecindeki ilk ve en önemli adımlardan biridir. Kimya görüşmesi, koç ve müşterinin tanışması, kimyalarının uyup uymadığına bakılması, müşterinin ihtiyaç, hedef, beklenti, zorlukları ve koçluk süreci çalışmalarının planlanması ve sürecin anlaşılması için yapılır. Kimya görüşmesi aşağıda belirttiğim nedenlerden dolayı son derece önem taşımaktadır:
- İhtiyaçların Belirlenmesi: Kimya görüşmesi, müşterinin hedeflerini ve ihtiyaçlarını belirlemeye yardımcı olur. Koç, hedef ve ihtiyaçları öğrenerek, sürecin ilerleyen aşamalarında bu hedeflere ve ihtiyaçlara yönelik çalışmalar yapabilir.
- Güven Oluşturulması: Kimya görüşmesi güven oluşturmayı, işleyiş hakkında bilgi vermeyi ve sürece güvenle devam edebilmeyi sağlar.
- Yöntemlerin Belirlenmesi: Kimya görüşmesi, koçun süreçte kullanılacak yöntemlere karar vermesine yardımcı olur. Beklentiler ve hedefler doğrultusunda en uygun yöntem belirlenir.
- İlerleme Takibi: Kimya görüşmesi ayrıca, müşterinin hedefleri doğrultusunda ilerlemeyi takip etmesini referans noktası oluşturan kimya görüşmesinde, müşterinin hedefi ile ilgili hangi aşamada olduğu ve hedefine bağlılığı üzerinde de görüşülerek, müşterinin azmi ve motivasyonu da ölçümlenir.
MÜŞTERİNİN KOÇLUK İHTİYAÇLARI NASIL BELİRLENİR
Müşterinin koçluk ihtiyaçlarını belirlemek için:
- Kimya Görüşmesi: Müşteriyle bir araya gelerek, sürecin amacı, süresi ve nasıl çalışılacağı etik kurallar hakkında bilgi verilir. Ayrıca, müşterinin koçluk görüşmelerinden ihtiyacı ve beklentileri konuşulur.
- İlk değerlendirme: Müşterinin, değerleri, güçlü ve zayıf yönleri, hedefleri, engelleri ve öncelikleri ile ilgili değerlendirme yapılır. Bu, müşterinin neleri başarmak istediği hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olur.
- Geri bildirim: Müşteriye, değerleri, güçlü yönleri ve gelişim alanları ile ilgili geri bildirim verilir. Böylece müşteri ilerleyen süreçlerde de kendi kendini değerlendirebilir, karar verme sürecinde kendini tanıyarak ve farkında olarak optimal karar vermesi yönünde yardımcı olur.
- Eylem planı oluşturma: Koçluk görüşmelerinin en önemli adımlarından biri olan eylem planı oluşturma, müşterinin hedefini gerçekleştirme sürecinde atmaya karar verdiği adımları yapması ve bu eylem adımlarına bağlılığına yönelik her görüşme sonunda yapılması gereken aşamadır. Bu planlama olmadığında koçluk görüşmesi eksik ya da tamamlanmamış olur. Hedefe ulaşmak için atılacak adımlar için müşterinin içsel ve dışsal kaynakları da görüşmede konuşulan konular arasındadır.
- Sürekli değerlendirme: Koçluk süreci boyunca, müşterinin ilerlemesi düzenli olarak takip edilir. Hedefe olan bağlılık, vazgeçme ve erteleme durumlarını takip edebilmek için müşterinin her görüşme başında müşteri ile bir öncesi görüşmede yapılması planlanan eylem adımlarının takibini müşteri izni ile koç takip eder.
Bu aşama, müşterinin koçluk hedefindeki ilerleme sürecini takip edebilmek ve müşterinin hedeflerine ulaşma konusunda onu yolda tutmak için kullanılan koçluğun önemli aşamalarından biridir.


KOÇLUKTA GÜVENİN OLUŞTURULMASI
Koçluk süreci, koç ve müşteri arasında açıklık ve güven temelinde yürütülmelidir. İnsan güvenmediği birine kendini açamayacağını düşünerek görüşmelerin gizliliği de dahil olmakla birlikte uyum da oldukça önemlidir.
Koçlukta güven nasıl oluşturulur:
- Empatik dinleme: Koçluk sürecinde, empatik dinleme koçluk varlığının önemli aşamasıdır. Empatik dinlemek, düşünceleri, hisleri ve ihtiyaçları anlamak için çok önemlidir.
- İletişimde açıklık: Koçluk sürecinde iletişimde her iki tarafın da açık iletişim kurması son derece önemlidir, karşılıklı açık iletişim kurulmalıdır.
- Güvenilirlik: Koçluk sürecinde, güven kazanmak çok önemlidir. Koç ve müşteri verdiği sözleri tutmalı, müşterinin kişisel bilgilerini gizli tutmalı, duygu ve düşüncelerini saygıyla karşılamalıdır.
- Güçlü Sorular: Koçluk sürecinin, temel yapı taşı güçlü ve farkındalık yaratıcı sorular sormaktır. Bu sorularla, kendi potansiyelini keşfetmesi, hatırlaması ve farkındalık yaratması için önemlidir.
Koçluk süreci ancak güven ve itimat sağlandığında sağlıklı olarak yürütülebilir. Bu nedenle müşterinin kendisini güvende hissetmesi önemlidir.
KOÇLUK ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ NELERDİR
Koçluk, kişisel ve mesleki hedeflere ulaşmak, performansı artırmak ve potansiyeli gerçekleştirmek amacıyla sürdürülen görüşmeler bütünüdür. Koçluk çalışma yöntemlerinden bazıları:
- Soru Sorma: Koç, açık uçlu farkındalık yaratıcı sorular sorarak, sorunlarını çözmesine, hedeflerini belirlemesine destek olur. Güçlü sorular, müşterinin düşüncelerini ve duygularını ifade etmesine olanak sağlarken, müşterinin kendi sözlerini duymasına ve bu aşamada farkındalık sağlamasına vesile olur.
- Etkin Dinleme: Koç, müşterini dinlerken satır aralarını, müşterinin beden dilini, ses tonundaki değişimleri ve kullandığı metaforları da dinler, etkin dinleme yapabilme koçluğun en önemli yapı taşlarından biri olmakla birlikte koçu koç yapan özelliklerin başında gelir. Dış gözlem fark etme ve fark ettirme koçluğun önemli parçasıdır.
- Geri Bildirim Verme: Koç, müşterinin davranışlarını, düşüncelerini veya performansını geri bildirerek, müşterinin öğrenmesini ve gelişmesini destekler. Geri bildirim, müşterinin farkındalığını artırarak, olumlu değişiklikler yapmasına yardımcı olur.
- Gözlemleme: Koç iyi bir gözlemci olmalıdır ve görüşmeler sırasındaki gözlemlerini, müşterinin kendisini daha iyi anlaması için müşteri ile paylaşır.
- Eylem Planları: Koç, müşterinin eylem planları hazırlamasını ve hedeflerine ulaşması için gerekli adımları atmasını ister.
Bu yöntemler, koçların temel araçlardır. Ancak, koçlukta kullanılan yöntem ve teknikler müşterinin ihtiyaçlarına göre değişebilir.


KOÇLUKTA İLERLEME TAKİBİ NASIL YAPILIR
Koçluğun en önemli süreçlerinden biri ilerleme takibi yapmaktır. Her iki taraf için de sürecin gidişatı hedefe ulaşma durumu, görüşmelerin verimliliğini ölçmek ve değerlendirmek için her görüşme başında ilerleme takibi yapılmalı ve yeni gündem ile görüşmelere devam edilmelidir. Bu şekilde gelişimi ölçebilir, hedeflere ne kadar yaklaşıldığını görebiliriz. İlerleme takibi yapmak için:
- Hedefleri belirleyin: İlk olarak, müşteriden ulaşmak istediği hedefleri belirlemesine yönelik görüşmelere başlayın. Hedefler, spesifik ve ölçülebilir olmalıdır. Hedefler belirlendikten sonra, ne kadar süre içerisinde bu hedeflere ulaşmayı planladığı belirlenerek sürece başlayın.
- İlerleme takip formu oluşturun: Her görüşme sonunda hedefe ulaşma durumunu takip edebilmek için ilerleme takip formu oluşturun ve gelişimi takip edin, süreç içinde hedeflere giden yoldaki eylem adımları, yaşanılan zorluklar ve yeni gündem için görüşmelere devam edin.
- Düzenli görüşmeler: Koçluk süreci boyunca kimya görüşmesinde planlanan görüşmeleri düzenli olarak sürdürün. Görüşmelerde ilerleme ve hedeflere ulaşma konusunda görüşün. Formda belirtilen bilgilere göre, nelerin iyi gittiği ve nelerin daha iyi ya da farklı yapılması konusuna göre yeni bir gündem ile görüşmelere devam edin.
- Gelişimi kutlayın: Koçluğun önemli adımlarından biri olan takdir, müşterinin gösterdiği çaba, başarı, kendi potansiyelini aşma durumlarında motivasyonun artırılarak ilerlemesi için oldukça önemlidir. İçsel motivasyonu artırarak, önemli bir gelişme veya hedeflere ulaştığında, bunu kutlamalısınız. Bu, müşterinin kendine güvenini ve motivasyonunu artıracaktır.
- Yeniden değerlendirin: Koçluk sürecinde ara ara, hedefe bağlılık, yeniden yapılandırma, vazgeçme gibi konulara ilişkin müşterinin kararlarını yeniden değerlendirerek koçluk sürecini yapılandırın.
Koçlukta ilerleme takibi ile müşterinin gelişimini ölçebilir, hedeflerine ne kadar yaklaştığını fark edebilir, motivasyonunu ve kararını yeniden gözden geçirebilirsiniz.
Bilgi Akademi 2018 Yılında kurumlara, bireylere program, koçluk ve danışmanlık hizmetleri vermek üzere kurulmuş ve lider program kurumu olarak tavsiye edilmektedir.
25 yılı aşkın bir süredir bireysel gelişim ve danışmanlık hizmetleriyle birlikte Bilgi Akademi çatısı altında Koçluk ve Bireysel Gelişim Program ve Hizmetleri verilmektedir.
MYK ve ICF MM ünvanlı koç Nursel Kalender tarafından kurulan Bilgi Akademi MYK Sınav Hazırlık Mentorluğu ve ICF ACC-PCC-MM Mentorluk programlarını Koçluk Etik Standartlarına uygun olarak vermektedir.
Üniversite onaylı program ve sertifika için siz de Bilgi Akademi’yi seçin
“BİLGİ SİZE GÜÇ VERİR”
Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.