

Kurumsal koçluk, kuruluş çalışanlarının, yöneticilerinin veya liderlerinin kişisel ve profesyonel gelişimlerine odaklanan bir koçluk modelidir. Bu sayede, şirketin, kuruluşun hedeflerine ulaşmasına ve hedefleri doğrultusunda başarılı olmasına yardımcı olmak için kullanılır.
Kurumsal koçluk, yöneticilerin liderlik becerilerini, çalışanların iş performanslarını, departmanların verimliliğini artırmalarına ve çalışanların stres, zaman yönetimi gibi kurum içi çalışmalarının önündeki engelleri kaldırmalarına yardımcı olur.
Kurumsal koçluk alan çalışan yada yönetici, hedeflerini ya da hedeflere ulaşmasının önündeki engelleri belirler ve bu hedeflere ulaşmak, engelleri ortadan kaldırmak için bir plan oluşturur. Bu süreçte, koçluk alanın hedeflerine ulaşmasını sağlamak için koçun kullanacağı envanterler ve koçluk yaklaşımı ile koçluk alanın güçlü ve zayıf yönleri ile gelişim ihtiyaçları belirlenir.
Kurumsal koçluk, şirketlerin rekabetçi bir iş ortamında başarılı, yüksek motivasyonlu, daha iyi performans göstermelerine ve şirket hedeflerine daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olur. Odaklanmasını sağlar ve hedef odaklı ilerlemelerine büyük katkı sağlar.
YÖNETİCİLER KURUMSAL KOÇLUK İLE NASIL BAŞARILI OLURLAR?
Yöneticiler kurumsal koçluk ile başarılı olabilirler. Kurumsal koçluk yaklaşımı ile yöneticiler liderlik becerilerini geliştirirken ve iş performanslarını da artırırlar.
Kurumsal koçluk, yöneticilere yönelik birçok konuda yardımcı olur. Yöneticilerin liderlik becerilerini geliştirmesi, takımların yönetimi, karar alma, zaman, stres yönetimi ve etkin iletişim becerileri vb. birçok konuda destek sağlar. Yöneticilerin bu becerilerini geliştirmesi, çalışanların verimliliğini artırırken, yöneticilerin de yeni olasılık ve oluşumlara daha rahat odaklanabilmelerine olanak sağlar. Bu sayede, şirketin büyüme hızını ve çalışanların motivasyonunu artırarak hedeflere ilerlemede optimal verim elde edilmiş olur.
Kurumsal koçluk yöneticilere, organizasyonun hedeflerine ulaşması ve daha yüksek hedefler koyması için stratejiler belirlemesine, değişimi yöneterek, kurumsal koçun varlığı ile çalışanların iş ortamında yarattığı zorluklarla uğraşmaması konusunda vazgeçilmezdir.
Kurumsal koçluk, yöneticilerin ve çalışanların kişisel gelişimlerine de katkıda bulunur. Yöneticilerin koçluk görüşmeleri ile, kendilerini ve davranışlarını fark etmelerine, güçlü yönlerini daha iyi kullanırken ve gelişim alanlarını da belirlemelerine yardımcı olur. Böylelikle, yöneticiler daha etkin ve koçvari liderlik yapabilir ve daha iyi iş sonuçları elde ederler. Kurumsal koçluk ile yöneticiler liderlik becerilerini geliştirebilir, iş performanslarını artırabilir, kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunabilirler ve koçluk yaklaşımı ile daha etkili ve daha başarılı olurlar.
KURUMSAL KOÇLUĞUN AVANTAJLARI NELERDİR?
Kurumsal koçluk, bir kuruluş veya şirket çalışanlarının potansiyelini ve performansını artırmak için kullanılan yönetim ve liderlik geliştirme sistemidir. Kurumsal koçluğun avantajları:
- Performans Artışı: Kurumsal koçluk, hedeflere odaklanmayı, potansiyelleri keşfederek, performansı artırmayı sağlar. Koçluk süreci, çalışanların güçlü yönlerini, değerlerini vurgulamalarına ve gelişim alanlarına farkındalık sağlayarak organizasyon içinde güçlü yönlerine göre dağılım anlamında da faydalıdır.
- Liderlik Becerilerinin Gelişimi: Kurumsal koçluk, yönetici ve lider pozisyonunda olan kişilerin gelişimine yardımcı olur. Koçluk süreci, takım çalışması, etkili iletişim, yönetim, motivasyon vb. birçok becerileri geliştirmelerine odaklanır.
- İşbirliği Artışı: Kurumsal koçluk, çalışanlar arasındaki işbirliği ve iletişimi güçlendirir. Koçluk süreci, çalışanların etkileşimlerini geliştirmelerine, beraber çalışma becerilerini artırmalarına ve takım performansını güçlendirmelerine yardımcı olur.
- Yeteneklerin Fark Edilmesi: Kurumsal koçluk, potansiyelleri keşfetme ve geliştirmeye yardımcı olur. Koçluk süreci, güçlü yönlerini tanımlamalarına ve bu yetenekleri daha etkin bir şekilde kullanmalarını sağlar.
- Motivasyonu Artırması: Kurumsal koçluk, motivasyonu artırır. Koçluk süreci, hedefleri belirlemelerine ve hedeflere ulaşmak için motivasyonu yükseltmelerine yardımcı olur. Motive olan kişi, daha yüksek bir performans gösterir ve şirketine bağlı çalışan rolünü üstlenir.
- Sorun Çözme Yeteneklerinin Gelişimi: Kurumsal koçluk, sorun çözme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur. Koçluk süreci ile kendilerini daha iyi anlayarak, farklı bakış açısı kazanır ve sorunları farklı çözebilirler.
- İş Memnuniyetini Artırır: Kurumsal koçluk, iş memnuniyetini artırır. Koçluk süreci, kariyer hedeflerine odaklanmalarını sağlar.


İÇ KOÇLUK NEDİR?
İç koçluk, bir organizasyon içinde görev alan koçun diğer çalışanlara koçluk yapmasıdır. Bu sayede, öğrenen organizasyonlar içinde, gelişim ve performansı artırmak, öğrenmeyi ve yenilikçiliği teşvik etmek ve verimliliği artırmak için kullanılır.
İç koçluk, koçluk becerilerine hakim olan bir personelin, diğer çalışanların hedeflerine ulaşmalarına, kişisel ve organizasyonel gelişimlerine ve öğrenmelerine yardımcı olan koç ile yürütülen iç koçluk süreci, koç ve koçluk alan kişi arasındaki gizlilik ve güven üzerine kurulur. İç koçluk, koçluk alan kişinin potansiyelini keşfetmesi, hedeflerini belirlemesi ve kişisel gelişimini planlamasına yardımcı olur.
Organizasyonlar iç koçluk yaklaşımını benimsediklerinde, kurum için birçok faydayı da sağlamış olurlar. Örneğin, performans yönetimi, liderlik geliştirme, iç koçluk, değişim yönetim, takım çalışması, iletişim, zaman ve stres yönetimi konularında kurum çalışanları ve yöneticiler koçluktan fayda sağlarlar.
İç koçluk, organizasyon çalışanlarının gelişimlerine, öğrenmelerine yardımcı olurken, organizasyon içindeki koçluk kültürünü de geliştirirler. Bu sayede, çalışanlar kendilerini geliştirmeye ve öğrenmeye, organizasyonun daha verimli, yenilikçi ve rekabetçi olmasına yardımcı olur. İç koçluk, organizasyon içinde, gelişimi ve öğrenmeyi teşvik ederek, performansı, yenilikçiliği ve verimliliği artırır. İç koçluk, koçluk becerilerine sahip olan yetkin bir koçun diğer çalışanların gelişmelerini ve öğrenmelerini sağlarken organizasyon içindeki koçluk kültürünü geliştirir.
NASIL İÇ KOÇ OLUNUR?
Birçok organizasyon tarafından benimsenen iç koçluk, bir kurumda, kendi işinizde koçluk yapmak için gerekli becerileri ve yetkinlikleri kazanmak anlamına gelir. İç koçluk ile bir çalışanın kendini ve diğerlerini geliştirmesi sağlanır.
İç koç olmak için:
- Program alın: İç koçluk için gerekli olan becerileri öğrenmek için Bilgi Akademi Koç Programı programına katılabilirsiniz.
- Pratik yapın: İç koçluk beceri ve yetkinliklerinizi geliştirmek için pratik yapın, çalışma arkadaşlarınız ya da koçluk programi aldığınız koç arkadaşlarınıza koçluk yaparak koçluk becerilerinizi kullanabilir ve sürekliliğini sağlayabilirsiniz. Koçluk becerilerinizi ve yetkinliklerinizi geliştirebileceğiniz fırsatlar yaratarak gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.
- Kendinizi geliştirin: İç koçluk becerilerinizi geliştirmek için kendinizi sürekli geliştirmeniz, kitaplar okumanız yararlı olacaktır. Bu, okuma, mentorluk alma veya seminerlere katılma gibi gelişim fırsatları yaratmak anlamına gelebilir.
- Empati kurun: İç koçluk yaparken, insanlarla empati kurmanız iş arkadaşlarınızın ve çalışanların ihtiyaçlarını ve zorluklarını anlamanıza yardımcı olur, onları size güven ve itimat beslemesini sağlarken, kendilerini size daha rahat ifade etmelerini sağlar.
- Güven oluşturun: İç koçlukta, personelin size güvenebilmeleri için, dürüst, açık ve şeffaf olun ve onların kendi kültür, inanç, yargı, varsayımlarına saygı gösterin.
- Düzenli geri bildirim alın: Koçluk becerilerinizi ve kendinizi geliştirmek için geri bildirim alın. Geri bildirimler, iş arkadaşlarınız, çalışanlar, mentorlarınız ve koçluk eğitmenlerinden gelebilir.
İç koç olarak, kariyerinizde önemli bir rol oynayabilirsiniz, bunun için koçluk becerilerinizi geliştirin, çalışanları destekleyin ve organizasyonunuzun başarısına katkıda bulunun.


DIŞ KOÇLUK NEDİR?
Dış koçluk, dışarıdan bir koç ile gerçekleştirilen bir süreçtir. Bu süreçte, koç ve birey arasında güvene dayalı bir ilişki vardır ve bireyin hedeflerine ulaşması için stratejiler geliştirilir.
Dış koçluk, profesyonel bir koç tarafından sunulan hizmettir. Koç, bireyin hedefleri ya da yöneticinin yönlendirmesi sonucu istenen konularda görüşmeleri kapsar, koçlukla bireyin farkındalığının, motivasyonunun ve hedeflerinin önündeki engellerin aşılmasına yönelik çalışmalar ile ilgili görüşmeler sonucunda onun potansiyelini keşfetmesine yardımcı olur. Dış koçluk, belirli bir hedefe veya ihtiyaca yönelik gerçekleştirilir. Örneğin, iş performansını artırmak, liderlik becerilerini geliştirmek, kariyer hedefine ulaşmak gibi amaçlara yönelik olarak dış koçluk hizmetleri sunulabilir.
Dış koçluk süreci, bireyin kendini keşfedebilmesi, hedeflerini belirleyebilmesi, engelleri aşabilmesi ve eyleme geçirebilmesi üzerine odaklanır. Koç, güçlü ve farkındalık yaratıcı sorular sorarak düşünme sürecini derinleştirir, farkındalığı artırır ve çözümlerini bulmasına yardımcı olur. Ayrıca, koç, geri bildirimlerde bulunarak, perspektif sunar ve hesap verebilirlik sağlar.
Dış koçluk, kişilerin ve kuruluşların potansiyellerini maksimize ederken, liderlik becerilerini geliştirmelerine, performanslarını artırmalarına ve hedeflerine ulaşmalarına, kişinin kendi içsel farkındalığı ve yaratıcılığı ile çözüm bulmasını sağlar. Aynı zamanda, bu görüşmeler sonucunda çalışanların ve liderlerin özgüvenleri artar, motivasyonları yükselir ve sorunlarını çözmelerine yardımcı olur. Dış koçluk, birçok sektör ve alanlarda kullanılır. Kurumsal yaşamda lider geliştirme, performans, değişim yönetimi gibi alanlarda kullanılabilirken, kişisel gelişimde kariyer planlama, iş-yaşam dengesi, stres yönetimi, çatışmalar ve kendi gücünü fark etmeleri yönünde de dış koçluk hizmetleri sunulabilir.
NASIL DIŞ KOÇ OLUNUR?
Dış koç olmak için;
- Koçluk Programı Alın: Koçluk becerilerinizi ve bilginizi geliştirmek için Koçluk programi alın. Koçlukla ilgili sertifika programlarımızı inceleyin, kitap ve makale okuyun. Bunlar, koçluk sürecini anlamanıza, empatik dinlemenize, her insanın benzersizliğini anlamanıza, etkili iletişim becerileri kazanmanıza, soru sorma ve koçluk seans yetkinliklerini öğrenerek, geliştirmenize yardımcı olur.
- Deneyimleyin: Koçluk uygulama yapılarak öğrenilen bir meslektir. Koçluk seanslarınızı artırarak, koçluk pratik yaparak seans yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Gönüllü koçluk yaparak, karşılıklı öğrenmenin hazzını yaşayabilir veya staj yapabilirsiniz. Bu deneyimler, gerçek koçluk durumlarında nasıl koçluk yapmanız gerektiğini öğrenmenize yardımcı olacaktır. Seans nasıl açılır, nasıl kapatılır, koçluğun olmazsa olmaz kritik adımlarını öğrenmenize ve uygulama kolaylığı kazanmanıza yardımcı olur.
- Koçluk Stilinizi Belirleyin: Kendi koçluk stilinizi geliştirin. Kendinize yakın hissettiğiniz, kişiliğinizle uyumlu koçluk model veya yöntemini belirlemeniz profesyonel yaşamınızda sizi mutlu kılar. Kendi değerlerinizi, güçlü yönlerinizi ve deneyimlerinize dayanarak koçluk stilinizi bulabilirsiniz.
- İşletme Becerileri Edinin: Dış koç olarak, pazarlama ve işletme becerilerine sahip olmanız önemlidir. Serbest olarak çalışan koçlar için gerekli olan bu beceriler önemli bir katma değer yaratır. Müşteri ilişkileri, işletme yönetimi, pazarlama ve stratejileri bilmek önemlidir.
- Unvan Sahibi Olun: Koçluk alanında akademimizden program alarak sertifika sahibi olun. MYK ve MCC koç ünvanlı mentor koçtan alacağınız program ile kendinize yatırım yapın. Bu, müşterilere güven verir ve profesyonel bir koç olduğunuzu gösterir.
- Bağ ve Ağ Oluşturun: Koçluk topluluklarına katılın ve diğer koçlarla bağınızı ve ağınızı genişletin. Koçluk derneklerine üye olarak sağladıkları öğrenim ve staj avantajlarından faydalanın, konferanslara katılım sağlayarak diğer koçlarla ilişki kurun.. Bu bağ ve ağ sayesinde, bilgi paylaşımı, mentorluk, iş fırsatları için faydalı olur.
Müşteri Veritabanını Oluşturun: Koçluk hizmetlerinizi sunmak için bir müşteri veritabanızı ve web sitenizi oluşturun, sosyal medya platformlarında yazılar yazın ve koçluk hizmetlerinizi tanıtmak için aktif rol alın.
DIŞ KOÇ İLE ÇALIŞMANIN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Dış koç ile çalışmanın avantajları ve dezavantajları vardır:
Avantajlar:
- Tarafsızdır: Dış koçlar, kurumun, şirketin dışında kendi ofisi olan bir koçtur. Bu nedenle, danışan kendisini daha güvenli alanda ve tarafsız bakış açısıyla görüşmelerin süreceğinden içsel olarak emin olur. Koç, hangi ortamda olursa olsun tarafsız bir perspektif sunabilir ve objektif geri bildirimlerde bulunabilir. Tarafsızlık, daha açık ve etkili bir koçluk süreci sağlar.
- Farklı Bakış Açısı: Dış koçlar, farklı deneyimlere ve perspektiflere sahip olabilirler. Bu durum, çalışanların mevcut durumlarını farklı perspektiften değerlendirmelerine ve yeni çözüm yolları bulmalarına yardımcı olabilir.
- Güven ve İtimat: Dış koçlar, güvene dayalı bir ilişki kurarken bu durum çalışanların kendilerini daha rahat açmalarını, zorluklar ve endişeler hakkında daha rahat paylaşmalarda bulunmalarını sağlar. Dış koçlar da gizlilik ilkesine bağlıdır ve bilgilerin gizli tutulmasını sağlar.
- Uzmanlığı ve Tecrübesi: Dış koçlar unvanlarına ve koçluk yaptığı süreye göre alanında uzmanlaşmış kişilerdir. Koçluk program ve deneyimleri ile çalışanlara etkili koçluk yapar, koçlukta unvan alma ve koçun yaptığım seans sayısı koçun alanındaki uzmanlığını belirleyenler etkenlerin başında yer alır. Koçluk görüşmelerinde gelişim alanları belirlenmesinin yanı sıra değerler ve farklı konularda çalışılır, kişisel ve profesyonel hedeflere yönelik seanslar yaparak, danışanın geleceğine yatırım yapması hedeflenir.
- Hedef Odaklılık: Dış koç, kişilerin hedeflerine odaklanır ve onların bu hedeflere ulaşmasını sağlayacak araçları kullanır. Koçluk, hedef belirleme, strateji geliştirme ve alınan kararlar ile eyleme geçmelerine yardımcı olurken, arzulanan hedefe adım adım ilerleme koçluğun en temel amaçları arasındadır.
Dezavantajlar:
- Kurum Bilgi Eksikliği: Dış koç, kuruluşun iç yapısı, kültürü ve süreçleri hakkında tam bir bilgiye sahip olmayabilir. Bu durum, koçluk sürecinin bazı bağlamlarını ve özel ihtiyaçları anlamada bazı zorluklar yaratabilir.
- Ücret: Dış koçluk hizmetleri ile seans başı ücret ödenir bu durum kuruluşlar için maliyetli olabilir. Bu nedenle, bütçe kısıtı olan kuruluşlar için dış koçluk bir dezavantaj olabilir.
- Mesafe: Dış koçluk yüz yüze veya çevrimiçi olarak gerçekleştirilebilir. Ancak, yüzyüze iyi bir koç ile çalışmak isteyenler için uzak bölgelerde bulunan koçlarla çalışmak zor olmakla birlikte, çevirimiçi koçluk bu anlamda mesafe sorununu ortadan kaldırmaktadır.
Online ve çevrimiçi koçluk seansları ile hizmetlerimizi vermeye devam ettiğimizi hatırlatmak isteriz.
Bilgi Akademi
25 yılı aşkın bir süredir bireysel gelişim ve danışmanlık hizmetleriyle birlikte Bilgi Akademi çatısı altında Koçluk, Bireysel Gelişim Program ve Hizmetleri vermektedir.
Bilgi Akademi’de verilen programler İstanbul Gedik Üniversitesi akreditasyonu ve kalitesi ile verilmektedir.
Kurumumuz ICF (MCC) ünvanlı koç Nursel KALENDER tarafından kurulmuş olup, verilen koçluk program ve hizmetleri Koçluk Etik Standartlarına uygun olarak verilmektedir.