İletişim Becerileri Nelerdir? - Bilgi Akademi - Yaşam Koçluğu Programı
İletişim becerileri
  • 28 Aralık 2022
  • nurselkalender
  • 0

İletişim belki de hayattaki en önemli hususların başında yer alır. İletişim becerileri sayesinde etkili iletişim kurmak, karşı tarafın verilen mesajı net bir şekilde anlamasına yardımcı olur. Gerek koçluk mesleğinde gerekse diğer mesleklerde de iletişim oldukça önemlidir.

İletişim becerileri nelerdir, etkili iletişim kurmak için nelere dikkat etmek gerekir? İletişim esnasında yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler nelerdir? Gibi sorulara yanıt arıyorsanız, Bilgi Akademi olarak hazırlamış olduğumuz içeriğimizin tamamını okumanızı tavsiye ediyoruz.

Etkili İletişim Nedir?

Etkili iletişim kurmak, hayattaki pek çok konuda bizlere yardımcı olur. Peki, etkili iletişim nedir? Etkili iletişim, verilecek olan mesajın, karşı tarafa en sade ve en anlaşılır biçimde verilmesidir. Gerek yazılı gerek ise sözlü olarak gerçekleştirilen iletişimlerde dikkat edilmesi gereken konuların başında anlaşılabilir bir şekilde mesajı iletmek yer alır.

Etkili iletişim kurmanın ilk maddesi olan anlaşılabilirlikten sonra, iletişim becerileri iletişimin ne kadar kaliteli olup olmayacağını belirler. Yazımızın geri kalan kısmında hayatınızın her alanında iletişim kurarken işinize yarayacak faydalı bilgiler bulacaksınız.

Faydalı olan becerilere geçmeden önce, etkili iletişim kurmayı engelleyen hatalar kısmını muhakkak okumanızı tavsiye ediyoruz. Zira, etkili biçimde iletişim kurmak için, aşağıdaki başlıkta bulunan tavırlar ve davranışlardan uzak durmanız gerekir.

Etkili İletişim Kurmayı Engelleyen Hatalar

Kişinin karşı taraf ile etkili iletişim kurmasının önüne geçebilecek çok ciddi bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat ederek iletişiminizi sürdürmeniz, iletişim becerilerinizi geliştirmeniz adına oldukça önemlidir.

Etkili iletişime engel olan başlıca hatalar:

  • İletişim halindeyken karşı tarafı yargılamak.
  • Suçlayıcı bir üslup takınmak.
  • Alaycı tavırlar sergilemek.
  • Öğüt veya nasihat vermek.
  • İletişimde karşı tarafı test etmek.
  • Odak konudan çıkıp, farklı bir konuya geçiş yapmak.
  • Emir vermeye çalışmak.
  • Saygı sınırlarının dışına çıkmak.
  • İletişim konusuna yeteri kadar odaklanmamak.
  • Karşı tarafı sert bir biçimde uyarmak.

Bu hususlar, iletişimin kalitesini düşüren ve kaliteli bir iletişim kurulmak isteniyorsa kesinlikle yapılmaması gereken hususlardır.

İletişim becerileri
İletişim becerileri

Etkili İletişim Becerileri Nelerdir?

İletişimin temelini anlamadan, kaliteli bir iletişim kurmak neredeyse imkansızdır. Bu nedenle iletişimin temelde ne olduğunu belirterek etkili iletişim becerileri nelerdir, kısmına giriş yapmayı uygun bulduk.

İletişim içerisinde iki taraf bulunur. Bu taraflar gönderici ve alıcıdır. Gönderici ve alıcı arasında farklı seçenekler ile (yazma, konuşma, beden dili ve benzeri) ileti alışverişi gerçekleşir. İletiyi, mesaj olarak da düşünebilirsiniz. Gönderici ve alıcı arasında bulunan iletişimin kalitesi ne kadar artarsa yani mesaj ne kadar anlaşılır ve kaliteli olursa iletişim amacına o kadar ulaşmış olur.

Etkili iletişim becerileri konusunda kendinizi geliştirmeniz, hayatta kendinize yapabileceğiniz en büyük yatırımlar arasındadır. İşte o beceriler:

1.      Dinlemek ve Anlamak

Dinlemeyi ve anlamayı bilmeden iletişim kurmak neredeyse imkansızdır. Diyalog kuran insanların birbirlerini dikkatli biçimde dinlemesi ve anlaması gerekmektedir. Eğer iletişim esnasında alıcı rolüne geçtiğiniz zaman, gönderici tarafın verdiği mesaja gereken dikkati vermezseniz, iletişimin kalitesini düşürürsünüz.

İletişim becerileri arasında yer alan dinlemeyi ve anlamayı bilmek, mesaj alışverişinin doğru şekilde sağlanması için gerekli olan ön koşuldur. Dinlemeyi ve anlamayı yalnızca konuşurken değil, okurken, mesajlaşırken ve diğer iletişim durumlarında da ciddiye almak gerekir. Alıcı taraftan gönderici tarafa geçtiğiniz zaman fikirlerinize saygı duyulmasını istiyorsanız, öncelikli olarak karşı tarafın fikrine saygı duymanız gerekir.

2.      Konuşma Hızı

Konuşma hızını ayarlamak, iletişim esnasında karşı tarafın dikkatini kaybetmemek ve yanlış anlaşılmamak için mühimdir. Çok hızlı konuşarak iletişim kurmak, karşı tarafa gergin ve özgüvensiz bir imaj bırakır. Çok yavaş konuşmak ise karşı tarafın ilgisini çabuk kaybetmesine ve odağının dağılmasına sebebiyet verebilir. Etkili iletişim becerileri kazanmak isteyen kişi, konuşurken hızlı veya yavaş şekilde konuşmamalıdır.

3.      Diksiyon ve Yazım Kuralları

Konuşarak iletişime geçildiği zaman diksiyonu, yazarak iletişime geçildiği zaman ise yazım kurallarını doğru kullanmak iletişim becerilerinin bir diğer önemli maddesidir. Kelimenin nasıl telaffuz edildiğini veya nasıl yazıldığını bilmiyorsanız, o kelimeyi kullanmamak, iletişim kalitesini artırmak adına daha doğru olacaktır. Bu durumdan tamamen kurtulmak isteyen kişi, kelime haznesini her gün geliştirmelidir.

İletişim becerileri
İletişim becerileri

4.      Ses Tonunu Ayarlamak

Ses tonunun doğru ayarlanması, iletişim kalitesine doğrudan etki yapar. Çok yüksek veya çok alçak sesle konuşmak, karşı tarafta olumsuz bir imaj oluşturmanıza sebebiyet verebilir. Konuşurken ses seviyenizi ideal seviyelerde tutmanız, verdiğiniz mesajın önemini karşı tarafa aktarır. Bu durum sonrasında karşı taraf, sizlerin göndermiş olduğu mesajı ciddiye alır ve etkili bir iletişim doğma olasılığı artar.

Şayet bir topluluğa hitap ediliyorsa o zaman ses tonunun yüksek ve kalın olması gerekir. Çok yakın mesafeden girilen ikili iletişimler için ise durum tam tersidir. İkili ve çok yakın mesafeden kurulan iletişimlerde ses tonu, normal iletişimden bir tık daha az şekilde ayarlanmalıdır.

5.      Sunum

Özellikle iş yerlerinde veya program alanlarında sunum becerisi olmazsa olmazlardan biridir. İletişim becerilerinden biri olan sunum, dinleyicilerin (mesajı alan tarafın), verilecek olan mesaja karşı ilgisini artırır. Bir bilginin karşı tarafa nasıl sunulduğu, karşı tarafın bilgiyi hangi istekle dinleyeceğinden, ne kadar anlayacağına kadar pek çok etken üzerinde büyük rol oynar.

6.      Özgüven

İletişim kurarken özgüvenli olmak gerekir. Özgüvenden uzak biçimde iletişim kuran kişiler, karşı taraftan bekledikleri ciddiyeti bulmakta zorluk yaşarlar. Özgüvenli biçimde iletişim kurmanın da belli temelleri bulunmaktadır. Beden dili, özgüvenli iletişimin temellerinde yer alır.

Doğru beden dili kullanarak iletişime geçmek, iletmek istenilen mesaja, jest ve mimikler ile destek vermek etkili iletişim becerileri konusunda gelişmeye olanak tanır. Özgüvenden uzak olan konuşmalar veya yazışmalar ise negatif geri dönütler almaya sebebiyet verebilir.

7.      Ön Yargılardan Kurtulmak

Bir iletişim gerçekleştireceğiniz zaman, ön yargılarınızdan kurtulduğunuza emin olmalısınız. İletişimlerde yaşanan en büyük sorunlardan biri yargılayıcı olmaktır. Ön yargılı olmak, yargılayıcı olmaktan da öte, iletişim daha başlamadan, iletişimin kalitesiz olmasına sebebiyet verebilecek hususların başında yer alır.

Eğer iletişime geçeceğiniz konu veya kişi üzerinde bulunan ön yargılarınız varsa bunlardan kurtulmanız, etkili iletişim becerilerine sahip olmanız için gerekli olan bir diğer şarttır.

8.      Eleştiri Seviyesini Ayarlamak

Olumlu ve olumsuz eleştiriler, iletişimin temelinde bulunan ve hep bulunacak olan etmenlerdir. Ancak eleştirinin seviyesini ayarlamak oldukça önemlidir. Karşı tarafın söylediği her cümle veya belirttiği her konudan sonra bir eleştiride bulunmak, iletişimin kalitesine doğrudan zarar verir.

Eğer konu veya karşı tarafın fikri ile ilgili bir eleştiriniz bulunuyorsa bunu konuşmanın veya konunun sonunda toplu biçimde yapabilirsiniz. Tabii eleştiri yaparken niyet de oldukça önemlidir. Eğer yaptığınız eleştiri, yalnızca karşı tarafı yermek için yapılıyor, karşı tarafa herhangi bir yarar sağlamıyorsa bu eleştiri biçiminin kullanılmaması gerekir.

İletişim becerileri
İletişim becerileri

İletişim Becerileri Nasıl Geliştirilir?

Birkaç madde ışığında etkili biçimde iletişim kurmak ve gerekli becerileri kazanmak mümkündür. İletişim becerileri konusunda nasıl gelişeceğinizi merak ediyorsanız, aşağıdaki maddeleri dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz:

  • Ciddiyetle ve önemseyerek dinlemeyi öğrenin.
  • Karşı tarafa hoşgörülü ve ön yargısız olun.
  • İletişim esnasında empati kurun.
  • Ses tonunuzu düzgün biçimde ayarlayın.
  • Hitabet yeteneğinizi geliştirin.
  • Diksiyona önem verin.
  • Beden dilinize dikkat edin.
  • Kendinizi doğru ifade ettiğinize emin olun.
  • Karşı taraftan gelecek olan eleştirilere açık olun.

Bu maddeler ışığında etkili iletişim becerileri konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Ses tonunu ayarlamak, hitabet yeteneğini geliştirmek ve diksiyona önem verme maddelerinde gelişmek adına, sesli bir şekilde kitap okuyabilirsiniz.

Beden dili konusunda kendinizi daha iyi bir hale getirmek için aynanın karşısında hareketlerinizin nasıl durduğunu pratik edebilirsiniz.

Özellikle yazılı iletişimde sık sık sorun yaratan doğru anlaşılmama problemi için, kelimeleri daha dikkatli seçebilir, yazdığınız metni bir kez daha gözden geçirebilirsiniz. Konuşurken yanlış anlaşılmamak için de kuracağınız cümleyi kafanızda bir kez daha tekrar edip, yanlış anlaşılabilecek bir yer olup olmadığını keşfetmeye çalışabilirsiniz.

Karşı tarafı ciddi bir şekilde dinlemek ve empati kurmak için, sizlerin fikirlerine ve vermek istediğiniz mesaja nasıl davranılmasını istediğinizi düşünebilirsiniz.

Koçluk hizmetleri ve benzeri hizmetlerden yararlanmak da iletişim kalitenizin artmasına olanak tanır. Bilgi Akademi olarak bizlerden koçluk hizmeti almak isterseniz, buraya tıklayarak iletişim numaramıza ulaşabilirsiniz.

Bilgi Akademi

25 yılı aşkın bir süredir bireysel gelişim ve danışmanlık hizmetleriyle birlikte Bilgi Akademi çatısı altında Koçluk ve Bireysel Gelişim Program ve Hizmetleri vermektedir.

Bilgi Akademi’de verilen programler İstanbul Gedik Üniversitesi akreditasyonu ve kalitesi ile verilmektedir. 

Kurumumuz ICF (MCC) ünvanlı koç Nursel KALENDER tarafından kurulmuş olup, verilen koçluk program ve hizmetleri Koçluk Etik Standartlarına uygun olarak verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir