

Koçlukda mentorlukda, gelişimi desteklemek amacıyla kullanılan yaklaşımlardır, ancak ikisi de farklıdır.
Koçluk, birebir ya da grup ile yapılabilir. Koçluk, özel ve profesyonel hayat hedeflerine ulaşmaya yönelik yapılan görüşmeler sürecidir. Koç, hedef ve amaç odaklı yaklaşım benimser. Koçluk konuya değil, kişiye yapılan bir süreçtir. Yaşam hedeflerini belirlemesi ve stratejiler ve becerilerini keşfetmesine yöneliktir. Koçluk, bir çok alanda kullanılır.
Mentorluk, belirli bir alanda uzmanlığı, tecrübesi olan, bu süreci çok daha önce deneyimlemiş tecrübeli bir uzman ile çalışarak, kişisel veya mesleki gelişimi yükseltmek amacıyla kurulan görüşmeler sürecidir.
Mentor, deneyim, tecrübe, zorlukları nasıl aştığı ve teknik bilgiyi aktararak, rehberlik ederek teknik öğrenmeyi kolaylaştırır. Mentorluk, en az 10 seans süreli bir görüşmeler bütünüdür.
Kısacası, koçluk hedef odaklı ilerlerken, mentorluk bir uzmanlık alanında kişinin gelişimini desteklemeyi hedefler.


Koç mentor nedir?
Mentorluk nasıl yapılır?
Mentorluk sözlük anlamıyla, konusunda deneyimli bir kişinin, daha az deneyimli bir kişiye, öğüt vermesi, rehberlik etmesi, tavsiyelerde bulunması, kişisel ve mesleki gelişimlerini desteklemesidir. Koçlar için mentorluk denildiğinde, mesleki yetkinliklerinin ve becerilerinin artırılmasına yönelik yapılan ortalama 10 saatlik bir süreçtir, bu süreç koçun talebi ile doğru orantılı olarak artabilir.
Bilgi Akademi ICF (ACC-PCC-MCC) mentorluğu ve MYK Koç Seviye 6 sınav hazırlık sürecinde Mentor Koçluk hizmeti vermektedir.
Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Mentor koçluk nasıl yapılır ?
- İlişki kurun: Mentor ve koç arasında güvene dayalı bir ilişki oluşturulmalı, koçun, mentoruna güvenmesi, açık ve dürüst olması önemlidir.
- Hedefler belirleyin: Gelişim hedefleri veya koçun kendi hedefleri doğrultusunda süreci planlayabilirler.
- Plan yapın: Mentor ve koç birlikte hedeflere yönelik plan yapabilirler. Plan doğrultusunda, koçun hedeflerine ulaşması yönünde, eylem adımları belirlenebilir.
- Destek olun: Mentor, gündemiyle ilgili koçu desteklemeli ve rehberlik etmelidir. Güvenli bir şekilde öğrenme, gelişme ve kendi hedeflerine ulaşabilmesi yönünde mentor destek olabilir.
- Geri bildirim verin: Mentor, koçun süreç içinde gelişimini izler ve geri bildirimlerde bulunursa koçun kendi performansını farketmesine yardımcı olabilir.
- Süreci değerlendirin: Süreç sonunda, mentor ve koç birlikte değerlendirme yapmalıdır. Bu değerlendirme, eksileri ve artılarıyla değerlendirilerek kalıcı öğrenme sağlanabilir.
Mentorluk, koçların mesleki gelişiminde önemlidir. Koçlar, deneyimli bir mentor ile görüşerek, yetkinliklerini geliştirirler ve kendilerine güvenleri oluşur, bu anlamda daha emin adımlarla koçluk yapabilirler.


Koçların neden mentorluk almalı ?
Koçlar, ICF unvanlanma sürecine girdiklerinde ön koşullardan biri olan 10 saatlik mentorluk almak durumundadır. Hangi unvan için başvuruyorsa, aynı unvana ya da bir üst unvana sahip mentor koç ile mentorluk sürecini tamamlamalıdır.
MYK Koç Seviye 6 belgesi almak için de, daha önce bu süreçten geçmiş olan meslek belgeli koçtan, beş aşamalı olarak yapılan Koç Seviye 6 Sınavı için, Sınav Hazırlık Mentorluğu almaları zorunlu olmamakla birlikte almalarını tavsiye ediyoruz.
- Gelişim: Mentor koçluk, koçun gelişimini arttırır. Mentorluk, özel bir deneyim ve gelişim fırsatıdır. Bilgi ve gelişime yönelik fırsatlar sunarak, koçun hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilir.
- Perspektif: Mentorluk, koçların farklı bir bakış açıları kazanmalarına, kör noktalarını keşfetmelerine ve daha geniş bir perspektif kazanmalarına yardımcı olabilir. Koçlar, mentorların deneyimlerinden yararlanarak mesleki gelişimlerine katkı sağlayabilirler.
- Destek: Mentorluk, koçlara deneyimlememiş olunan zorluklarla karşılaştıklarında destek verebilir.
- Kendine Güven: Mentorluk, koçların özgüvenlerini geliştirmelerine, mentorluk yoluyla yeni beceriler öğrenmelerine, yeteneklerine ve başarılarına farkındalık yaratarak, kendilerine olan güvenlerini artırabilirler.
Mentor koçların özellikleri nelerdir?
Mentor Koçluk, koçun öğrenme ve gelişme sürecinde daha az deneyime sahip olan koça rehberlik ettiği bir süreçtir, mentorun deneyimleri, bilgisi ve anlayışı ile koçun öğrenme süreci hızlandırılabilir ve koçluk mesleğine yön vermesine yardımcı olabilir.
Mentor koçlar, koçların iş yaşamlarına rehberlik ve kariyer geliştirmelerine destek olan profesyonellerdir. Mentor koçlar en iyi rehberlik hizmetini sunmaya yardımcı olur.
- Empati: Mentor koçların ve koçluk mesleğini yapan her koçun en önemli özelliklerinden biri empatik olmaktır. Mentor koç, empati kurarak, koçun duygusal durumlarını, sorun ve endişelerini anlamalıdır.
- İletişim Becerileri: Mentor koçlar iletişim konusunda etkili, açık, net ve anlaşılır konuşmalıdır. Mentor koçlar, etkin dinleme becerileri ile koçlara örnek olmalıdır. Koçların, gündemlerini anlayabilmek ve analiz edebilmek için etkin dinleme becerisine sahip olmalıdır.
- Deneyim: Mentor koçlar, koçların yaşadıkları zorlukları anlar ve kendi deneyimlerinden faydalanarak koçların kariyerlerine sağlıklı yön vermelerini sağlamalıdır.
- Sabır: Mentor koçlar sabırlı olmalıdır. Koçların öğrenme süreci, farklılık gösterebilir, iyi bir mentor koç, koçların öğrenme sürecine saygı duyar.
- Esneklik: Mentor koçların esnek olması da önemlidir. Koçların öğrenme stilleri ve algılama hızları birbirinden farklı olabilir, bu nedenle mentor koçların esnek olması, koçlara en iyi hizmeti sunmalarını sağlar.


ICF tanımına göre mentor koçluk
Mentor koçluk görevleri ve yeterlilikleri
ICF, Mentor Koçluğu, başvuru sahibi (menti) tarafından talep edilen koçluk yetkinlik düzeylerini elde etmek ve göstermek için profesyonel yardım sağladığı süreç olarak tanımlar. Ayrıca, Mentor Koçluk; uygulama , bu hizmeti alan kişinin yaşam dengesi ya da koçluk yeteneğinin geliştirilmesiyle ilgisi olmayan diğer konularda koçluk yapmaktan ziyade, koçluk becerileri ve bunu geliştirmek konusunda koçluk yapmak anlamına gelir.
Mentor koçun görevleri
- Modeli etkili başlatmak ve (Mentor Koç – Koç) ilişkisinin anlaşmasını yapmak,
- Müşterinin (Mentinin) potansiyelinde var olan neyi başarmak istediğini ortaya çıkarmak,
- Her iki tarafın da koçluğun amacı hakkında net olduğundan emin olmak,
- Mentor Koç – Koç ortaklığında başarı ölçütleri oluşturmak,
- Mentor Koçluk ilişkisinin ücretlerini, zaman çerçevesini ve diğer yönlerini en başından belirlemek,
- Mentiye, ICF Etik Kurallarının tüm yönleriyle ilgili bilgi vermek,
- Etik Davranış İnceleme Kurulunun mevcudiyetini mentiye bildirmek,
- Mentorluk hizmetini alan koça, diğer mentor koçlarla da görüşmesini ve buna göre bir seçim yapmasını isteyerek, özgüvenini desteklemek,
- Mentiye, mentorluğun bir sonucu olarak, her hangi bir unvan düzeyi alacağına dair bir garanti vermemek,
- Mentinin, koçluk seanslarını gözden geçirerek, sözlü ve yazılı geri bildirim sağlayarak temel yetkinlik geliştirmeye odaklanmak,
- a.) Seansları değerlendirme (geri bildirim verme) süreçleri, mentinin öğrenme ve gelişimine katkı sağlaması için iki değerlendirme arasında yeterli süreyi vermek,
- Seanslardan hedeflenen örnekleri kullanarak belirli sözlü ve / veya yazılı geribildirim sunmak; böylece:
- a.) Menti tam olarak ne yaptığını bilecektir,
- b.) Menti, koçlukta daha derin bir ustalık seviyesi geliştirmek için yapılması gerekenleri anlar.
- 12. Bu süreç içinde koça öğrendiklerini göstermek ve bunu şu çerçevede tutmak:
- a.) Mentinin kim olduğu,
- b.) Ne istediği,
- c.) Onun benzersiz stiline saygı duymak.
Kişisel özellikler
ICF Mentor Koçu:
- Güvenilir ve uygunluk, uyumluluk açısından menti ile bağlantı kurma yeteneğine sahiptir.
- Mentisini başlangıçta kendisinin hissettiği şeyin ötesine geçmeye teşvik eden ve yaratıcı süreçlerini genişletmeye yardımcı olur.
- Açık, savunmasız ve uygun bir risk almak isteyen, (örneğin rahatsızlık verebilecek geribildirim sağlamada istekli olan) eşit ortaklığı gösterir.
- Ortaklığın değerini anlar ve değerlendirebilir. Örnek olarak, mentiyi, oturumlar arasında üzerinde çalışılacak ve daha güçlü koçluğa götürecek alanlar tasarlama konusunda liderlik yapmaya izin verir / teşvik eder.
- Mentiyi, süreç sırasındaki başarılarını ve ilerlemesini takdir etmede destekleyici ve otantik bir yeteneğe sahiptir.
- Her mentinin benzersiz tarzı için takdir ve saygı gösterebilir.
- Mentinin kendi koçluk stilinin gelişimini cesaretlendirir.
- Hem kendini hem de mentiyi performans için sorumlu tutmaya ve ilişkinin etkililiğinin karşılıklı değerlendirmesini teşvik etmeye isteklidir.
Yeterlilikler
ICF Mentor Koçu:
- Temel yetkinliklerle ilgili becerilerin farkında olmak için içeriği dinler.
- Her seviyeden dinler: fiziksel, entelektüel, duygusal ve sezgisel.
- Güçlü yönlerin gelişmesi için ön yargılardan uzak dinler.
- Stil, kültür ve dilin farklılıklarının farkındadır (Kişiyi olduğu gibi kabul eder)
- Unvanlama sınavı (CKA) sürecinde kullanılan kayıtlı koçluk oturumlarının değerlendirilmesinde ICF tarafından kullanılan değerlendirme araçları hakkında bilgiye sahiptir.
- Hem bireysel yetkinliklerin varlığı hem de beceri düzeyinin gelişimini gözlemlemek için dinler.
- Hangi kritik yetkinliğin etkisiz veya sınırlı koçluk etkisi doğurabileceğini ayırt etme yeteneğine sahiptir.
- Gösterilen beceri seviyeleri ile bir sonraki beceri seviyesi arasındaki boşluğu ayırt edebilir ve ifade edebilir.
- Yetkinlik kullanımı ve beceri düzeylerini ayırt eder ve ifade eder.
- Geribildirim sağlamak için saygılı, açık ve yargısız bir duruş sergileyerek güvenli ve güvenen bir alan yaratır.
- Gereksinimlerin, gözlemlenenlerin ve bir sonraki beceri düzeyine geçmek için ihtiyaç duyulan spesifik gelişimin, geribildirim etkisine bağlı olduğunu bilir.
- Güçlü ve potansiyel büyüme alanlarını tanıyan, her koçluk temel yetkinliği ile ilgili geribildirim sunar.
- Her koçluk modeli tercihine göre kendi kendine yönetme yeteneğini gösterir ve temel koçluk yeterlikleri ile ilgili beceri değerlendirmesine odaklanır.
Bilgi Akademi 2018 Yılında kurumlara, bireylere program, koçluk ve danışmanlık hizmetleri vermek üzere kurulmuş ve lider program kurumu olarak tavsiye edilmektedir.
25 yılı aşkın bir süredir bireysel gelişim ve danışmanlık hizmetleriyle birlikte Bilgi Akademi çatısı altında Koçluk ve Bireysel Gelişim Program ve Hizmetleri verilmektedir.
MYK ve ICF MM ünvanlı koç Nursel Kalender tarafından kurulan Bilgi Akademi MYK Sınav Hazırlık Mentorluğu ve ICF ACC-PCC-MM Mentorluk programlarını Koçluk Etik Standartlarına uygun olarak vermektedir.
Üniversite onaylı program ve sertifika için siz de Bilgi Akademi’yi seçin
“BİLGİ SİZE GÜÇ VERİR”
Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.